Elintapaohjaus

 

Elintapaohjaus ja liikuntaneuvonta

Tarvitsetko tukea arjen hyvinvointiin; liikkumiseen, syömiseen tai jaksamiseen?

Mitä elintapaohjaus on?

Elintapaohjauksen tavoitteena on tukea terveyttä ja hyvinvointia sekä vahvistaa asiakkaan toimintakykyä ja jaksamista omassa arjessa. Ohjauksessa käydään yksilöllisen tarpeen mukaan läpi liikkumista, ravitsemustottumuksia sekä unta ja jaksamista. Ohjauksen aikana määritellään pieniä ja realistisia, omaan arkeen istuvia tavoitteita ja muutoskohtia.

Kenelle elintapaohjaus on tarkoitettu?

Elintapaohjaus on tarkoitettu vimpeliläiselle, jolla on haasteita oman terveyden kanssa tai on huolissaan omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Vimpelissä toteutetaan kohdennettua elintapaohjausta yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa.

Elintapaohjauksen asiakkaalla voi olla esimerkiksi:

 • Korkea verenpaine tai kolesteroli
 • Riski sairastua elintapasairauteen tai jo todettu sellainen (esim. tyypin II diabetes)
 • Painoindeksi yli 30kg/m²
 • Vähäistä tai ei lainkaan liikuntaa
 • Useita sairauspoissaoloja
 • Halu muuttaa liikunta-, ruokailu- tai unitottumuksia, mutta tarvitsee tukea muutokseen

 

s

 

Liikutko sinä tällä hetkellä terveysliikuntasuositusten mukaisesti?

Miten elintapaohjaus toteutuu?

Vimpelissä elintapaohjaus järjestetään Vimpelin vapaa-aikapalveluiden toimesta, yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kanssa. Asiakasohjausta toteuttavat tahot ovat mm. lääkärin ja hoitajan vastaanotto, työttömien terveystarkastukset, diabeteshoitaja, suun terveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto. Elintapaohjausta toteutetaan moniammatillisessa yhteistyössä eri tahojen kanssa ja asiakas ohjataan eri ammattilaiselle tarpeen mukaan. Elintapaohjauksen liikuntaneuvonnasta vastaa kunnan liikunnanohjaaja.

Elintapaohjauksen palvelukuvaus: KLIKKAA TÄSTÄ AUKI.pdf

Ohjaus on maksutonta!

Uni, palautuminen ja ruoka- ja liikuntatottumukset ovat keskeisiä hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavia elintapatekijöitä. Omien tottumusten muuttaminen pysyväksi tuntuu monesti kaatuvan erilaisiin esteisiin.

Yksilöllinen elintapaohjaus tähtää pysyvään muutokseen ja se pohjautuu arvo- ja hyväksyntäpohjaiseen lähestymistapaan. Arvo- ja hyväksyntäpohjainen elintapaohjaus on aktiivista ja tavoitteellista työskentelyä, jossa tapaamisiin sisältyy tiedon jakamisen, keskustelun ja pohdintojen ohella myös erilaisia harjoituksia. Asiakkaan omat arvot ohjaavat motivaatiota muutokseen, ja työskentelyn aikana opitaan uusia taitoja, jotka auttavat eteenpäin kohti pysyvää käyttäytymisen muutosta.

 • Elintapaohjauksen kesto on noin 9 kk, jonka aikana asiakas pääsee tapaamaan hyvinvointiohjaajaa tarpeen mukaan 4-6 kertaa. Ohjausjaksoon kuuluu tarvittaessa seurantakäyntejä myös sosiaali- ja teveyspalvelujen yksiköissä. .
 • Huom! hyvinvointiohjaajan vastaanotot arkisin ensisijaisesti kello 8-16.
 • Vimpelissä elintapaohjaukseen pääsee mukaan 40 asiakasta / vuosi.

 

Miten pääsen mukaan liikuntaneuvontaan?

Liikuntaneuvonta on tarkoitettu kaikenikäisille, erityisesti terveytensä ja hyvinvointinsa kannalta riittämättömästi liikkuville vimpeliläisille. Liikuntaneuvonta on yksilöllistä ja tapaamiskertojen määrä on asiakaskohtaisesti sovittavissa.

Neuvonta on maksutonta ja ohjaukseen voi ohjautua varaamalla ajan itse.

Liikuntaneuvonta on vaiheittain etenevä ja noin 3-9 kk kestävä tavoitteellinen prosessi. Jokainen liikuntaneuvontaprosessi suunnitellaan asiakkaan tilanteen mukaan. Ensimmäinen käynti on haastattelutyyppinen yhdessä liikuntaneuvojan kanssa. Jatko suunnitellaan ensimmäisellä käynnillä.
Prosessin tavoitteena on, että asiakas motivoituu liikkumaan itselleen mieluisalla tavalla, omaa terveyttään ja hyvinvointiaan edistäen.

Liikuntaneuvonta siis on:

 • henkilökohtaista ja yksilöllistä tukea sekä ohjausta terveyttä edistävään liikuntaan sekä elintapoihin
 • tukea liikunnan aloittamiseen ja itselle sopivan liikuntamuodon löytäminen
 • tietoa Vimpelin alueen liikuntamahdollisuuksista ja –paikoista
 • tarkoitettu kaikenikäisille
 • maksutonta

Ilmoittaudu mukaan:

Voit ilmoittautua liikuntaneuvontaan ottamalla suoraan yhteyttä puhelimitse, sähköpostilla tai täyttämällä kaavakkeen! Ohjaaja on yhteydessä sinuun ja sopii ensimmäisen tapaamisen Ilmoittautumislomakkeeseen: https://forms.office.com/e/s2cEhquskR

 

Elintapaohjausta ja liikuntaneuvontaa Vimpelissä  tekee:

Karoliina Joohs
p. 0403549367
karoliina.joohs(ät)vimpeli.fi