Elintapaohjaus

Tarvitsetko tukea arjen hyvinvointiin; liikkumiseen, syömiseen tai jaksamiseen?

Mitä elintapaohjaus on?

Elintapaohjauksen tavoitteena on tukea terveyttä ja hyvinvointia sekä vahvistaa asiakkaan toimintakykyä ja jaksamista omassa arjessa. Elintapaohjauksessa käydään yksilöllisen tarpeen mukaan läpi liikkumista, ravitsemustottumuksia sekä unta ja jaksamista. Ohjauksen aikana määritellään pieniä ja realistisia, omaan arkeen istuvia tavoitteita ja muutoskohtia.

Kenelle elintapaohjaus on tarkoitettu?

Elintapaohjaus on tarkoitettu Vimpeliläisille, jolla on haasteita oman terveyden kanssa tai on huolissaan omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Vimpelillä on toiminnassa ns. kohdennettu elintapaohjauksen –malli. Kohdennettu elintapaohjauksen -malli tarkoittaa, että kuntien liikuntapalvelujen järjestämän elintapaohjauksen asiakkaaksi ohjaudutaan Vimpelin kunnan yhteistyökumppaneiden kautta: Järvi-Pohjanmaan perustuvan sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija yksiköt sekä työterveyshuolto.

Elintapaohjauksen asiakkaalla voi olla esimerkiksi:

  • Korkea verenpaine tai kolesteroli
  • Riski sairastua elintapasairauteen tai jo todettu sellainen (esim. tyypin II diabetes)
  • Painoindeksi yli 30kg/m²
  • Vähäistä tai ei lainkaan liikuntaa
  • Useita sairauspoissaoloja
  • Halu muuttaa liikunta-, ruokailu- tai unitottumuksia, mutta tarvitsee tukea muutokseen

s

Liikutko sinä tällä hetkellä terveysliikuntasuositusten mukaisesti?

Miten pääset mukaan?

Vimpelissä elintapaohjausta järjestetään vimpeliläisille ihmisille Vimpelin vapaa-aikapalveluiden toimesta, yhteistyössä Hotelli Kivitipun elintapaohjaajan sekä kunnallisen terveydenhuollon (Järvi-Pohjanmaan Perusturvan) kanssa. Asiakasohjausta toteuttavat tahot: lääkärin ja hoitajan vastaanotto, työttömien terveystarkastukset, diabeteshoitaja, suun terveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto.

Elintapaohjauksen palvelukuvaus: KLIKKAA TÄSTÄ AUKI.pdf

Ohjaus on maksutonta!

Uni, palautuminen ja ruoka- ja liikuntatottumukset ovat keskeisiä hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavia elintapatekijöitä. Dieetit ja kuntokuurit toimivat hetken aikaa, mutta omien tottumusten muuttaminen pysyvästi paremmin hyvinvointia tukevaksi tuntuu monesti kaatuvan erilaisiin esteisiin.

Yksilöllinen elintapaohjaus tähtää pysyvään muutokseen ja se pohjautuu arvo- ja hyväksyntäpohjaiseen lähestymistapaan. Arvo- ja hyväksyntäpohjainen elintapaohjaus on aktiivista ja tavoitteellista työskentelyä, jossa tapaamisiin sisältyy tiedon jakamisen, keskustelun ja pohdintojen ohella myös erilaisia harjoituksia. Asiakkaan omat arvot ohjaavat motivaatiota muutokseen, ja työskentelyn aikana opitaan uusia taitoja, jotka auttavat eteenpäin kohti pysyvää käyttäytymisen muutosta.

Yksilöllinen hyvinvointiohjaus:

  • Yksilöohjauksessa voit tavata hyvinvointiohjaajaa 6 kk ajan oman 3 henkilökohtaisen tapaamisen yhteydessä. Tapaamisia sovitaan Vimpeliin joko keskustelun tai liikkumisen merkeissä oman yksilöllisen elintapaohjausjakson aikana.
  • Huom! hyvinvointiohjaajan vastaanotot arkisin ensisijaisesti kello 8-16.
  • Vimpelissä elintapaohjaukseen pääsee mukaan 40 asiakasta / vuosi.

Ilmouttaudu mukaan:

Täytä kaavake ja ilmoittaudu mukaan! Elintapaohjaaja on yhteydessä sinuun ja sopii ensimmäisen tapaamisen.

ILMOITTAUTUMISKAAVAKE