Vimpelin kunta sai perjantaina 27.6.2025 iloisia uutisia.
Kunta sai taas vuosien tauon jälkeen oman lukioluvan.
Lupa astuu voimaan 1.1.2026.
Opetusministeri Anders Adlercreutz ja hänen erityisavustajansa Saara Ikkelän allekirjoittama lukiolupa saapui kunnan kirjaamoon sähköpostilla perjantaina 27.6.2025.
Taustaa
Vimpelissä on ollut yliopistoon johtavaa koulutusta jo vuodesta 1943 lähtien, lukio on seutukunnan vanhin.
Alajärven kaupungin ja Vimpelin kunnan valtuustot hyväksyivät 14.4.2008 yhteistoimintasopimuksen koskien Järvi-Pohjanmaan sivistyslautakuntaa. Sopimuksessa sovittiin sivistystoimen palvelujen järjestämisestä yhteistoiminta-alueella 1.1.2009 alkaen. ”Yhteistoiminnan hallinnosta vastaa Alajärven kaupunki, joka toimii isäntäkuntana. Yhteistoiminnan järjestämistä varten perustettiin yhteiseksi toimielimeksi Järvi-Pohjanmaan sivistyslautakunta. Yhteistyön alkaessa tuotettavia lähipalveluja olivat mm. lukio-opetus (Alajärvi ja Vimpeli). Yhteistoimintasopimuksessa on sovittu, että Vimpelin kunnassa säilyy lukion toimipiste siten, että oppilailla on tosiasiallinen mahdollisuus saada lukio-opetusta Vimpelissä. Yhteistyön käynnistyessä 1.1.2009 Vimpelin sivistystoimen koko henkilöstö siirtyy Alajärven kaupungin palvelukseen.” Yhteistyösopimuksen mukaan Vimpelin kunta päättää kouluverkostaan ja maksaa toteutuksen nettokulut myös lukion osalta.
Hallitusohjelman mukaan lukiokoulutuksen järjestäminen turvataan alueilla, joilla lasten ja nuorten määrä vähentyy voimakkaasti. Lähtökohtana tämä on ainoa tapa turvata koulutuksellinen tasa-arvo asuinpaikasta riippumatta. Nuorella tulee olla mahdollisuus opiskella toisella asteella kulkemalla kotoa käsin. Oppivelvollisuus ulottuu toiselle asteelle asti ja käytännössä suurin osa keskisuurista ja pienistä lukioista toimii samoilla tila- ja opettajaresursseilla kuin perusopetuskin. Jos lukio poistuu perusopetuksen rinnalta, vaikeutuisi perusopetuksen aineenopetuksen järjestäminen merkittävällä tavalla. Pienen lukion merkitys on kokoaan suurempi koko paikkakunnan yleissivistävälle opetukselle ja elinkeinotoiminnalle.
Sote-uudistuksen myötä kuntien rooli palveluntuottajina on muuttunut ja sivistystoimesta on tullut suurin menoerä kunnan taloudelle. Täten järjestämisluvan palauttamisasia on tullut samalla ajankohtaiseksi. Koska kunnan merkittävin tehtävä on sivistystoimi, on todettu, että kunnalla tulisi olla myös päätösvalta tämän hallinnon alan asioissa.
Vimpelin kunnanhallitus päätti kokouksessaan 9.12.2024 yksimielisesti esittää Vimpelin kunnanvaltuustolle, että kunta hakee lukion järjestämisluvan palauttamista. Vimpelin kunnanvaltuusto kokouksessaan 16.12.2024 päätti edelleen yksimielisesti, että kunta hakee lukion järjestämisluvan palauttamista kunnalle. Vimpelin kunnan edustajat neuvottelivat loppuvuodesta Alajärven kaupungin edustajien kanssa ja Alajärvi vei lukiolupa-asiaa käsittelyyn omaan organisaatioonsa keväällä 2025 ja anoi oman lukioluvan muuttamista koskemaan ainoastaan Alajärven lukiota.
Hallinto- ja talousjohtaja Eveliina Nokua-Keisanen alkoi loppusyksyn aikana laatia asiakirjaa lukioluvan palauttamista / uuden lukioluvan hakemista varten. Tehtävä ei ollut aluksi helppo, koska mitään valmista mallia ei ollut olemassa. Ei ollut tiedossa, että lukioluvan palauttamisen hakemista olisi ollut aikaisemmin tehty. Hakemukseen kirjoitettiin fakta-asioita lukion tarpeesta sekä tietoja, mikä on näiden vuosien aikana lukion asemassa muuttunut. Alajärven ja Vimpelin lukion rehtori Marko Timo oli tärkeässä osassa hakemuksen laatimisessa koskien lukion historiaa, taustaa että nykyistä tietoa kuten myös lukion opetussuunnitelman päivittämisessä. Hakemus lähti opetusministeriöön 19.12.2024. Lisäksi liitteiksi toimitettiin lukion opetussuunnitelma sekä kunnan talous- ja tilinpäätöstiedot.
Tarve lukiokoulutuksen järjestämiselle
Vimpelin lukio on tällä hetkellä noin 70 opiskelijan hyvin toimiva yksikkö. Lukio tekee paljon yhteistyötä alueen muiden toisten asteen oppilaitosten kanssa. Yhteistyön vuoksi lukion opintotarjonta on varsin mittava, sillä toteutuksessa on esimerkiksi viiden eri lyhyen kielen opetus ja Järviseudun yhteinen toisen asteen oppilaitosten urheilulinja. Vimpelissä urheilulinjaa viedään eteenpäin VETO-akatemian brändillä. Vimpelin lukiossa opiskelee tällä hetkellä yhteensä 68 opiskelijaa, joista nyt 14 tulee kunnan rajojen ulkopuolelta. Kahdeksan aikaisemman (2017 – 2025) lukuvuoden aikana opiskelijamäärä on vaihdellut 64 – 82 opiskelijan välillä vuosittain.
Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alue perustettiin siis 2009, jolloin koko kunnallinen palvelutuotanto organisoitiin yhdessä Alajärven kaupungin ja Vimpelin sekä Soinin kunnan kanssa. Sittemmin yhteinen palvelutuotanto on suurelta osin purkautunut. Samassa yhteydessä Vimpelin kunta ja Alajärven kaupunki tekivät yhteistyösopimuksen, jossa Alajärven järjestämislupaan siirretään lukiokoulutuspalvelujen tuottaminen Vimpelin kunnan alueella. Yhteistoiminta-alueiden purkauduttua sivistystoimen palvelutuotannon osuus on vielä jäänne tästä vanhasta sopimuksesta ja se ei enää vastaa täysin Vimpelin kunnan sivistyksen organisaatiotarpeeseen. Kun kunnan merkittävin tehtävä on sivistystoimi, niin on luontevaa, että myös hallinnollinen ohjaus- ja päätösvalta sivistystoimen asioista on itsenäisellä kunnalla.
Alajärven kaupunki on ollut luopumassa järjestämisluvan mukaisesta oikeudesta tuottaa lukiopalvelut myös Vimpelin kunnan alueella, mikäli Vimpelin lukiolle palautetaan oma järjestämislupa. Ammatillisesti ja taloudellisesti tarkasteltuna Vimpelin kunnalla on edelleen edellytykset järjestää lukiokoulutusta. Opetuksen toteutus tapahtuisi nykyisellä henkilökunnalla. Luvan palauttaminen Vimpelin kunnalle on elinvoimaisen tärkeää, koska perusopetuksen toteuttaminen järkevällä tavalla vaarantuisi, kun päteville yhteisille opettajille eivät tunnit riittäisi. Saavutettavuuden vuoksi koulutuksen järjestäminen Vimpelissä on nuorten kannalta äärimmäisen tärkeää, koska joukkoliikenneyhteydet eivät ole toimivia muissa lähikuntien lukioissa kulkemiseen. Vimpelin lukio palvelee myös lähialueiden nuoria, sillä viime vuosina on ollut suurimmillaan 22 % opiskelijoista kotikunta Suomessa muu kuin Vimpeli.
Koulutuksen järjestämisen tarve paikallisesti on perusteltua useammastakin syystä. Vimpelin teollisuusalueeseen on kohdistunut ja kohdistuu lähivuosien aikana mittavia investointeja. Nämä tuovat kuntaan lisää työpaikkoja. Elinkeinoelämän selkeä viesti kunnalle on huolehtia paikallisten peruspalveluiden, muun muassa lukiokoulutuksen säilymisestä. Alajärvi-Vimpeli teollisuusalueelta lähtee noin 30 prosenttia koko Etelä-Pohjanmaan viennistä. Alueemme näyttelee siis kokoaan suurempaa roolia koko Suomen viennissä. Tämän lisäksi kunnassamme on kaksi pääsarjatasolla pelaavaa joukkuetta, miehissä pesäpallossa ja naisissa koripallossa. Lukioon perustettu Veto-akatemia tarjoaa ammattimaisen pelaajapolun lukuisille urheilijoille. Tiedossa on siis oppilasmäärän osalta kasvua kutistumisen sijaan.
Lukioiden valtionosuuden muutos
Lukioiden rahoituslaki on nyt muuttumassa. Uudessa laissa hyödynnetään peruspalvelujen valtionosauusjärjestelmässä käytettyä syrjäisyyslukua. Vimpelin kunta on saavutettavuudeltaan syrjäinen (syrjäisyysluku on enemmän kuin 0) ja olisi siltä osin oikeutettu saamaan yksikköhinnan korotuksen pienen opiskelijamäärän vuoksi. Kun Vimpelin kunta maksaa Vimpelin lukion koulutuksen, niin palautetulla järjestämisluvalla kohdeltaisiin Vimpeliäkin yhdenvertaisesti muihin kuntiin nähden.
Vimpelin kunta on siis ostanut Alajärven kaupungilta koko sivistystoimen palvelut: varhaiskasvatus, esiopetus, perusopetus, lukio, kansalaisopiston sekä kirjaston palvelut.
Kuntien valtionosuusjärjestelmän muutos tarkoitti Alajärven ja Vimpelin lukioiden yhteistyön osalta sitä, että molemmat lukiot olisivat yhteisinä ollessaan menettäneet valtionosuutta, näillä opiskelijamäärillä laskettuna yhteensä puoli miljoonaa. Alajärven ja Vimpelin yhteistoiminta kuntarajojen ylittävinä lukioina on ollut Suomessa ainutkertaista ja yhteistyö on ollut hyvin toimivaa ja synergiaetuja on opetuksessa ollut. Tätä asiaa on tuotu ministeriössä ja erilaisissa lainvalmistelun prosesseissa esille, että hyvin toimivaa järjestelmää ei saisi myöskään taloudellisesti romuttaa. Hyvistä yrityksistä huolimatta lakiin ei saatu kirjattua tällaista kuntarajojen ylittävää lukioiden yhteistoimintaa. Tämä oli lopuksi suurin sysäys sille, että jotakin pitää Vimpelin lukion osalta tehdä.
Miten edetään
Yhteistyö Alajärven sivistystoimen kanssa on ollut vuosien aikana todella hyvää ja yhteistyö myös jatkuu. Johtavat viranhaltijat ovat laatineet jo erilaisia vaihtoehtoja Alajärven ja Vimpelin sivistystoimen osittaisen yhteistyön jatkumiselle.
Lukiolupapäätös tuli juuri lomakauden kynnykselle. Konkreettiset toimenpiteet erilaisine neuvotteluineen alkavat heti elokuun alussa. Näitä viedään yhdessä Alajärven sivistystoimen kanssa eteenpäin. Henkilöstö jatkaa ”vanhoina työntekijöinä”. Palkanmaksukunta vain muuttuu. Koska perusopetuksessa ja lukiossa on yhteisiä opettajia, esi- ja perusopetuksen irtautuminen Alajärven sivistystoimesta ollee luonnollinen toimi myös tässä kohden.
Alueen lukioiden kesken jatketaan tiivistä yhteistyötä, joka pitää sisällään mm. opetussuunnitelmatyö, yhteiset toteutettavat opintojaksot, yhteinen urheilulinja, opettajien täydennyskoulutus, opettajien vertaistuki, yhteinen jaksotus ja päivittäiset yhteistyöajat sekä yhteiset hankkeet. Lukio jatkaa yhteistyötä paikallisen ammatti-instituutin kanssa kahden tutkinnon ja aineopintojen mahdollistamiseksi. Lukion ja korkeakoulujen yhteistyön tavoitteena on mahdollistaa jouhevat siirtymät lukiosta jatko-opintoihin. Lukiot tekevätkin laajaa yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Vimpelin lukiolla on myös sopimus Seinäjoen ammattikorkeakoulun kanssa väyläopinnoista ja sitä kautta mahdollisuudesta erillishakukelpoisuuteen.